Energi

Rådet: Så här ska Sveriges elnät bli smartare

Antalet hushåll med solel från taket och med eget energilager i källaren kommer att bli fler i framtiden, tror Ilka von Dalwigk, Samordningsrådet för smarta elnät. Foto: Cecilia Lauren

ALMEDALEN. Stimulera mikroproduktion och satsa på småskaliga energilager som ackumulatortankar och batterilager. Det är några av rekommendationerna för hur Svergies elnät ska bli smartare.

Det är Samordningsrådet för smarta elnät som fått uppdraget att reda ut hur Sveriges elnät ska klara att integrera alltmer el från förnybara energikällor som sol- och vindkraft. Under Almedalsveckan presenterades en första skiss till handlingsplan med 34 rekommendationer för hur det ska gå till. Nu efterlyser rådet synpunkter på förslagen.

En av rekommendationerna går ut på att stimulera olika former av energilager som till exempel batterilager och ackumulatortankar. En annan rekommendation handlar om integration mellan elsystemet och andra energibärare. Ett exempel som nämns är Power to Gas som kan utnyttjas vid överskott av el för att producera gas som kan lagras i gasnätet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här