Energi

Oväntad upptäckt: litiumjonbatterier har minne

Professor Petr Novak vid schweiziska Paul Scherrer Institute gjorde en överraskande upptäckt i litiumjonbatterier. Foto: Scanderbeg Sauer Photography
Den blå kurvan visar ur batteriet laddas halvfullt och sedan töms helt.Dem röda kurvan visar nästa laddcykel när batteriet laddas fullt. Då uppstår en liten puckel på spänningskurvan precis där föregående laddning avbröts. Den svarta kurvan till höger visar en normal spänningskurva vid fullständig upp- och urladdning. Foto: Nature Publishing Group

Litiumjonbatterier kan drabbas av en ”minneseffekt” om de inte laddas upp och ur ordentligt, enligt forskare. Den oväntade upptäckten kan få betydelse för batterier i hybridbilar.

Publicerad

Den så kallade ”minneseffekten” är känd sedan länge i exempelvis nickelkadmiumbatterier. Om batterierna inte laddas ut helt innan de laddas igen, så tappar de kapacitet med tiden. Litiumjonbatterier har däremot inte ansetts ha några minnesproblem, oavsett hur ofullständigt de töms och laddas.

Men nu har forskare vid Paul Scherrer Institute i Schweiz och Toyota Research Laboratories i Japan gjort en oväntad minnesupptäckt i litiumjonbatterier där elektrodmaterialet är litiumjärnfosfat (LiFePO4).

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här