Energi

Östersjön är en flytande soptipp

35 fiskebåtar fick in 3,6 ton skräp mellan september 2011 och mars 2012. Foto: Håll Sverige Rent
Plast är den vanligaste typen av havsskräp. När den hamnar på stranden nöts den ner till mikropartiklar. Foto: Håll Sverige Rent
Marinbiologer har hittat mängder av mikroskräp längs Sveriges kuster. Foto: N-Research
Hur mycket skräp finns på stränderna? Vilken typ och var kommer det ifrån? I april startade vetenskapliga mätningarna på 20 stränder i fyra Östersjöländer. Här inventeras Tofta strand på Gotland. Foto: Niclas Åkerström/Håll Sverige Rent

Att världshaven förvandlas till flytande soptippar får allt mer uppmärksamhet. Även Östersjön hotas av skräp – fartyg dumpar sopsäckar, badgäster glömmer flaskor och partiklar sköljs ut i avloppen. När Havsmyndigheten nu agerar är det för lamt, anser flera miljöorganisationer.

Publicerad

Utslitna bildäck, gamla tvättmaskiner och plast i alla tänkbara former. Under Östersjöns yta döljer sig enorma mängder sopor. Söderskurna oljefat och hopknutna plastsäckar är tydiga tecken på att avfallet stjälpts i med avsikt, kanske från fartyg. Där finns plastpåsar och läskburkar som kan ha sköljts ut från badstränder. Och där finns mikropartiklar av plast som inte ens syns, men som kan innebära allvarliga hot mot miljön. Ett av orosmomenten är att kemikalier i plasten ska spridas vidare i näringskedjan på vägar som forskarna ännu inte har kläm på.

Skräpfrågan är högaktuell. Inom ramen för EU:s havsmiljödirektiv ska medlemsländerna i sommar slå fast mål för haven fram till år 2020. Havs- och vattenmyndigheten nöjer sig med en ”långsiktigt minskande trend” av nedskräpningen. Det imponerar inte på Naturskyddsföreningen, Snf, som är en av remissinstanserna.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här