Ny Teknik krossar <br></br>myterna om spriten

2007-03-13 23:00 Eddie Pröckl  
Ny Teknik krossar myterna.
1. Metanol är giftigare än etanol.

Sant. Men det är inte farligare för naturen än bensin och diesel.

2. Vi har byggt upp infrastruktur som tvingar oss att fortsätta med etanol, fast det är sämre.

Falskt. Såväl bilar som mackar kan lätt ställas om från etanol till metanol.

3. Etanolens framgångar är bara en bondekomplott.

Falskt. Inte bara. Etanolens framgångar beror först och främst på att det är det biobränsle som finns nu och är lätt att tillverka och använda. Detta sammanfaller med jordbrukspolitiska intressen.

4. Experterna är oense.

Falskt. Oavsett vem som räknar och hur man räknar ger biometanol ett större utbyte av drivmedel än etanol.

5. Politikerna är oense.

Sant.

6. Etanol har ingen framtid.

Falskt. Betydelsen i Sverige kan komma att minska, men internationellt kommer etanol att ha en roll som bränsle så länge vi kör med förbränningsmotorer. Men alla är överens om att etanol inte ensamt kan ersätta bensin.

7. Att göra etanol tar mer energi än man får ut.

Falskt. Energibalansen varierar bland annat beroende på råvara, odlingsort och metoder, men är - med undantag för vin som råvara - nästan alltid positiv. Det går dock att "fulräkna" och få sämre energibalans, om man inte tar med energivärdet i biprodukter.

8. Sverige bör omedelbart släppa etanol och gå över till metanol.

Falskt. Problemet med biometanol som bränsle är att det inte finns ännu. Även när förgasningstekniken kommit längre finns det starka intressenter som Volvo, som vill göra lastbilsbränsle (DME och syntetdiesel) av råvaran. Ska politikerna klara miljömålen måste man använda alla medel.

9. Etanol och metanol kan framställas på liknande sätt.

Falskt. Man kan utgå från samma råvara, exempelvis energiskog, men det är helt olika teknik. Etanolframställning bygger på jäsningsprocess, metanol på förgasning.

10. Etanolmetoden ger mer energi om man tar med alla faktorer i beräkningen.

Falskt. I så kallade energikombinat, där man från energiskog tar ut värme, el och drivmedel kommer de båda alternativen upp i samma totala energimängd. I metanolalternativet blir andelen drivmedel nästan dubbelt så stor.

Källor: Oljekommissionens rapport, flera rapporter i ämnet av professor Pål Börjesson Lunds universitet, Volvo, Saab, Waynes pumpar, Statoil, Preem, Agroetanol, Petroleuminstitutet, Vägverket, energimyndigheten, EU-kommissionens well-to-wheel-rapport version 2c mars 2007, Ny Tekniks arkiv, diverse debattartiklar, med mera.

Se grafik i separat fönster, klicka här

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS