Energi

Nu ska Silicon Valley-miljarder rädda klimatet

Bill Gates har länge haft ett stort klimatengagemang. Foto: Mark Lennihan / TT

Med en investeringsfond i miljarddollarklassen vill Bill Gates och en rad andra it-miljardärer vara med och rädda klimatet. Fonden ska investera i företag och forskning som står inför genombrott när det gäller miljövänlig energi.

Publicerad

Idag samlas världens ledare för två veckors klimattoppmöte i Paris. Samtidigt lanserar Microsoftgrundaren Bill Gates, Facebooks Mark Zuckerberg, Amazons Jeff Bezos och en rad andra it-miljardärer en fond som ska investera i teknik för miljövänlig och koldioxidneutral energi. Fonden som går under namnet The Breakthrough Energy Coalition ska investera i företag och forskning som tar höga risker men där möjligheterna till ett genombrott inom miljövänlig energiteknik finns.

På sin blogg och i en video förklarar Bill Gates att de privata initiativen är nödvändiga eftersom världens regeringar inte investerar tillräckligt. Dessutom tycker Gates att de system som finns för forskningsfinansiering är för trögrörliga. Nu efterlyser han ett samarbete mellan det offentliga och det privata och han drar paralleller till it-området där han själv tjänat sina miljarder.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här