Energi

”Nedisning är inget problem för oss”

Svevind med operativa chefen Mikael Kyrk har redovisat att produktionen också kan ökas med cirka 50 procent när avisningssystemet är i gång. Foto: Svevind

Trots att flera vindkraftsparker har drabbats av nedsatt elproduktion på grund av isbildning fortsätter jättesatsningen av Markbygden Vind utanför Piteå. Här hävdar man att tekniken för att smälta is med varmluft fungerar.

Publicerad

Bakom satsningen står turbintillverkaren Enercon och vindkraftsprojektören Svevind. De planerar att bygga 1 101 vindkraftverk, men endast tolv snurror finns i drift hittills. Deras system för att avisa rotorbladen med hjälp av varmluft tycker de fungerar tillfredsställande.

– Under hösten och vintern har vi haft 98 procents tillgänglighet på maskinerna, och då måste vi ändå utföra service och annat som inte har med is att göra, säger Mikael Kyrk, operativ chef på Svevind.

Siffran betyder att snurrorna har varit tillgängliga för att leverera el – under förutsättning att vinden har blåst – under 98 procent av tiden.

I en rapport till Energimyndigheten har Svevind också redovisat att produktionen kan ökas med cirka 50 procent när avisningssystemet är i gång.

De tolv turbinerna utanför Piteå har direktverkande generatorer och saknar växellåda, vilket gör dem mindre känsliga för obalanser på grund av isbildning på rotorbladen. Dessutom är de utrustade med en fläkt som blåser in varmluft i vingarna. Varmluften slås på automatiskt när sensorer indikerar att is börjar bildas på vingarna.

Matthias Rapp, ordförande i Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum, tycker dock inte att det går att dra några slutsatser om avisningssystemets effektivitet på grund av erfarenheterna utanför Piteå.

– I Markbygden är det inga större risker för nedisning. Markbygden är relativt nära kusten och där är det väldigt lite problem med nedisning, säger han.

Hela jättesatsningen utanför Piteå beräknas gå loss på ungefär 70 miljarder kronor, men ännu har bara första etappens 314 vindkraftverk fått klartecken.

Markbygden Vind har tolv vindkraftverk i Dragaliden. De är del av ett pilotprojekt för att studera förutsättningarna för anläggning och drift i kallt klimat.