Energi

”Kärnkraftens framtid avgörs inte i Japan”

Polis och säkerhetsvakter uppradade framför huvudentrén till kärnkraftverket Sendai 1 när startades om. Foto: Hiroko Harima / Kyodo News via AP / TT
Tomas Kåberger Foto: Energimyndigheten
Reaktorn som tas i drift är den äldsta av de två reaktorerna i Sendaiverket, cirka 100 mil sydväst om Tokyo. På fredag väntas den börja generera el. Foto: Hiroko Harima / Kyodo News via AP / TT

Omstarten av det japanska kärnkraftverket Sendai 1 välkomnas av kärnkraftsbranschen. Men det är inte det som avgör kärnkraftens framtid, säger Tomas Kåberger.

Publicerad

- Om man nu lyckas starta om ett större antal reaktorer i Japan utan större problem ger det ett bra betyg till den japanska kärnkraftindustrin, att de lyckas hålla reaktorerna i bra skick under tiden de legat i malpåse. Men för kärnkraftens framtid internationellt har det ingen betydelse. Den kommer att avgöras av hur de nya reaktorbyggena i exempelvis USA och Kina presterar ekonomiskt, i förhållande till andra energitekniker. Skulle det däremot inträffa ytterligare någon incident eller olycka med den japanska kärnkraften skulle det ha stor negativ inverkan, säger Tomas Kåberger, professor, ledamot av Japan Renewable Energy Fund och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten.

Kärnkraftbranschens internationella lobbyorganisation World Nuclear Association ser däremot den japanska återstarten som mycket viktig för kärnkraftens framtid:

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här