Kalorierna vinner över Joule

2010-06-11 15:32 Håkan Abrahamson  

SI-enheten Joule kan försvinna som beteckning på energiinnehåll i livsmedel inom EU. Kaloribeteckningen räcker.

Sedan 1970-talet har först EG och därefter EU propagerat för att införa SI-enheterna i stället för den uppsjö av olika enheter som tidigare har funnits i historien.

Men vissa äldre enheter har varit svåra att ta död på. En av dem är kalorien.

Livsmedelsindustrin har vid sidan om energibeteckningen J oftast även angett energiinnehållet i varan i kalorier.

Den tyska EU-parlamentarikern Peter Liese har stridit hårt för att påbudet att ange energivärdet för livsmedlen i Joule ska avskaffas, och att konsumenterna ska få nöja sig med måttet i kalorier, eller kilokalorier som det oftast handlar om.

- Det blir förvirrande för konsumenterna med beteckningen Joule, anser Liese. Kalorier är lättare att förstå, menar han.

EU-parlamentets hälsoutskott har redan tillstyrkt förslaget, och nästa vecka kan det röstas igenom av hela parlamentet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS