Energi

Här är Rossis låda
på en megawatt

Här är den – anläggningen som enligt uppfinnaren Andrea Rossi ska producera en megawatt värmeenergi ur den okända reaktionen i energikatalysatorn. Nu skeppas den till USA.

Publicerad

(English version here).

Ny Teknik fick en titt på anläggningen i förra veckan. Den stod då uppställd i Bologna där den monterats ihop av delar som enligt Rossi tillverkats vid hans fabrik i Miami i USA.

Anläggningen består av 52 energikatalysatorer av en ny modell som Rossi ska ha utvecklat under våren, bland annat utifrån diskussioner med de svenska fysikerna Sven Kullander och Hanno Essén, framför allt kring forskning gjord av Hidetsugu Ikegami, professor emeritus vid Osaka University i Japan.

Ursprungligen skulle anläggningen bestått av 100 enheter av en tidig modell med effekten tio kilowatt. När arbetet med tillverkningen sedan satte igång uppgav Rossi att han istället valde en mindre och mer stabil modell på omkring tre kilowatt, och 300 sådana enheter skulle då användas.

I juli ska Rossi ha ändrat sig efter att ha nått effekten 27 kilowatt med den senaste modellen, och då kasserat de tidigare tillverkade enheterna.

De 52 enheterna sitter monterade i fyra våningar längs containerns båda sidor. Ventil för påfyllning av vätgas finns på framsidan av varje enhet, liksom elektrisk anslutning för den elpatron som används för att starta reaktionen.

Utloppsslangarna för ånga är anslutna till ett gemensamt isolerat tjockt rör på båda sidor, och mynnar på utsidan på containerns kortsida.

På utsidan finns också en vattenpump för inflöde.

Anläggningen skulle enligt de ursprungliga planerna transporterats till Grekland för invigning i samarbete med företaget Defkalion Green Technologies i oktober.

Efter att Rossi sagt upp sitt avtal med Defkalion i augusti och knutit kontakt med en amerikansk kund ska containern nu istället skeppas till USA.

Enligt Rossi sker invigningen enligt planerna i oktober, under kontroll av en ”mycket viktig organisation” i USA. Vid invigningen kommer en kompletterande del att ingå för att nå upp till en megawatt, eftersom de 52 enheterna körs med en sänkt effekt för att kunna drivas stabilt även i intervaller utan tillförd yttre energi.

Ny Teknik medverkade nyligen vid ett test av den nya modellen – läs vår rapport här.

Energikatalysatorn

Energikatalysatorn laddas med nickelpulver samt ett antal hemliga katalysatorer och trycksätts med vätgas. Överskottsvärme produceras möjligen genom en okänd form av kärnreaktion med nickel och väte inblandade.