Energi

Hans lysande solceller slår rekord

Eli Yablonovitch Foto: Torill Kornfeldt

Att göra solceller som lyser kan verka motsägelsefullt, men precis så har Eli Yablonovitch lyckats sätta rekord i effektivitet. Nu ska han använda samma teknik för att göra el från värmestrålning.

Publicerad

– En ideal solcell måste ge ifrån sig ljus. Det är väldigt kontraintuitivt men så är det, säger Eli Yablonovitch, professor i elektronik vid Berkeley. Han räcker fram ett par tunna, lätta ark i samma storlek som CD-fodral. De är exempel på solceller utvecklade med den nya tekniken och medan vi pratar sitter han och böjer dem fram och tillbaka.

Dagens solpaneler har en verkningsgrad på mindre än tjugo procent men Eli Yablonovitch har lyckats pressa upp effektiviteten på sina solceller till nästan trettio procent. Tricket ligger i att solcellerna faktiskt skickar ut lite ljus, men av en längre våglängd än det som kommer in. I en solcell blir det alltid lite energi över som inte omvändlas till elektricitet och det är bättre om den förvisnner ut som ljus än om den blir omvandlad till värme, berättar Eli Yablonovitch. I praktiken betyder det att solcellerna också fungerar som LED-lampor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här