Energi

Han gör solcellerna billigare än kolkraft

Bo Pedersen tror på nanotrådar sm en lösning på framtidgens energiproblem och som en utmanare till glödlampan. (Foto: Pontus Tideman).
Alf Björseth, doktorerade i kemi 1979 och hade en blandad akademisk och näringslivskarriär bakom sig innan han 1994 startade kiselföretaget Scan Wafer som tillsammans med två andra Björsethföretag blev REC, Renewable Energy Company. För tre år sedan lämnade han REC och startade Scatec som hjälper nya företag inom förnybar energi och material. (Foto: Norsun).

Supereffektiva solceller billiga nog att ersätta kolkraft och lysdioder som på allvar utmanar glödlampan. Två av världens stora teknikutmaningar ska lösas med nanotrådar från Lund.

Publicerad

- Vi utvecklar en helt ny typ av högeffektiva solceller med nanotrådar. Vårt mål är att konkurrera i pris med fossila bränslen, säger Bo Pedersen, vd för utvecklingsbolaget Sol Voltaics i Lund.

På sikt räknar företaget med en verkningsgrad på smått fantastiska 60 procent. Men även om utvecklarna "bara" skulle nå 40 procent, som är ungefär vad dagens kraftfullaste solceller klarar, så räknar Bo Pederson med att skopa ut konkurrensen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här