Green Fuels hoppas på ny chans med pilotanläggning

2016-09-22 15:27 Anna Orring  

Biobränsleanläggningen Green Fuel fick läggas ned i våras. Nu hoppas Luleå tekniska universitet kunna lägga den i malpåse.

Luleå tekniska högskola drev pilotanläggningen Green Fuels i Piteå, där svartlut genom förgasning omvandlades till metanol eller DME (dimetyleter) – alltså en annan teknik än i den nya, mindre pilotanläggningen på SP ETC.

Läs mer: Skogens ”hårdvara” ska bli svensk bensin

Trots lyckade resultat fick anläggningen stänga i våras då Energimyndighetens stöd upphörde och ingen kommersiell aktör tog vid.

– Vi har en teknik i princip mogen för kommersiell användning, men så orkar man inte ta sig över det sista steget, säger Rikard Gebart, professor vid LTU.

Läs mer:  Biobränsleanläggning läggs ner

Nu hoppas man kunna bevara anläggningen intakt, och letar efter finansiering för det.

– Vi kan ha den i princip startklar när det dyker upp nya projekt. 2018 ska det komma nya statliga styrmedel som kan göra det intressant att satsa på förnybara bränslen.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt