Gränsvärdet överskreds 4 000 gånger

2016-03-14 08:56 Linda Nohrstedt  
Flera av de testade förpackningarna innehöll alldeles för mycket fluorerade ämnen. Foto: Taenk kemi

Förpackningar till bakverk i Danmark innehöll flera tusen gånger mer fluorerade ämnen än gränsvärdet tillåter, rapporterar danska Ingenjören.

Det är konsumentorganisationen Taenk kemi som har låtit testa flera förpackningar som färdiga bakverk säljs i.

Flera av förpackningarna innehöll alldeles för mycket fluorerade ämnen. Värst var papperet under en hallonrulltårta, där halten var långt över det vägledande danska gränsvärdet.

Enligt den danska tidningen Ingenjören hade papperet 1 460 mikrogram fluorerade ämnen per kvadratcentimeter, medan det vägledande gränsvärdet i Danmark är 0,35 mikrogram. Papperet innehåller alltså drygt 4 000 gånger mer fluorerade ämnen.

Även förpackningarna till en morotskaka, en mazarintårta och en påse minimuffins hade för höga värden jämfört med det vägledande gränsvärdet.

– Det är totalt oacceptabelt, säger professor Eva Bonefeld-Jørgensen vid universitet i Århus till tidningen Ingenjören.

    

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

 

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt