Energi

Gamla datorskärmar blir ny led-belysning

En skärm från en platt TV har blivit en designarmatur som sprider ljus uppåt och neråt. När ljuset släcks blir skärmen genomskinlig. Foto: Design BOID AB.
Lampa av bildskärm.
Takbelysning av gamla datorskärmar.

Tidigare värdelösa delar i gamla uttjänta platteveapparater och bildskärmar förvandlas till högtekniska belysningsarmaturer. Det började som ett forskningsprojekt på Chalmers och har nu nått kommersiell status i Gävle.

Publicerad

Om den här texten är det sista du läser på din bildskärm (innan du lämnar den till återvinning) kan det vara trösterikt att veta att det finns ett liv efter detta. I alla fall för bildskärmen, som förvandlas till ny avancerad led-belysning. Det är Chalmers Industriteknik som tillsammans med företaget Två Punkt Ett har utvecklat den nya armaturen.

– Bildskärmarna demonteras för hand. Sedan tar vi tillvara den optiska ljusledaren, difussionsfilter och milkroprismatiska ljusspridningsfilmer av plast. De här plastdetaljerna har ett lågt materialvärde men ett högt komponentvärde. De är dyra att tillverka men som skrot är de nästan värdelösa, säger Johan Felix på Chalmers Industriteknik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här