Energi

Förbud för PFAS-skum förbereds

Kemikalieinspektionen vill öka möjligheten för tidiga larm om farliga kemikalier. Därför föreslår myndigheten att en ny samordningsgrupp bildas. På bild: Flygflottiljen F17, Kallinge. Foto: Marcus Palmgren / BLT / TT

Det kan bli förbjudet att använda så kallade PFAS-ämnen i brandskum vid övning. Ett sådant förslag förbereds av Kemikalieinspektionen.

Publicerad

Brandsläckningsskum med poly- och perfluorerade alkylsubstanser, PFAS-ämnen, har förorenat dricksvattnet på flera håll i landet. Bland de värst drabbade är Kallinge i Blekinge.

Många av dessa problem misstänks bero på att äldre brandskum har använts, till exempel på gamla brandövningsplatser. I den äldre typen av skum fanns kemikalien perfluoroktansulfonat, PFOS, som numera är förbjuden.

Men i Hamre, söder om Hudiksvall, har släckning med en modern typ av skum skett. Det skummet innehöll inte PFOS men andra PFAS-ämnen. Efter släckningen trängde skummet ner i grundvattnet och hos grannen kom bubblande skum ut ur kökskranen. Provtagningar i ett par brunnar visar att det fortfarande finns PFAS-halter i vattnet, nästan ett år efter släckningen.

För att förbättra skyddet för grundvatten och dricksvatten arbetar Kemikalieinspektionen nu med ett framtida förbud av PFAS-ämnen i brandsläckningsskum. Förslaget ska finnas med i den utredning som kommer att presenteras för regeringen den 22 december.

– Det lutar i dagsläget åt ett förslag om ett förbud för PFAS när det gäller övning och utbildning, men med vissa undantag. Hur de blir utformade har vi inte riktigt landat i. Ärendet är inte färdigbearbetat, säger Jenny Ivarsson, utredare på Kemikalieinspektionen.

Innebär förslaget, om det går igenom, att det skulle vara tillåtet att använda PFAS-skum i skarpt läge?

–Ja, säger Jenny Ivarsson.

Gilla Ny Teknik på Facebook