Energi

Fånga fisken hemma i köket

I ett 500-liters akvarium simmar middagsfisken runt. Här i köket som byggts upp vid KTH i Haninge. Foto: Marie Gullew
Forskarna har skapat ett hem där de odlar grönsaker och kryddväxter. Foto: Marie Gullew KTH
Annika Carlsson Kanyama. Foto: KTH

Håva upp middagsabborren ur akvariet och plocka salladen från köksväggen. Forskare vid KTH tar begreppet närodlat till en ny nivå.

Publicerad

I akvariet simmar 40 fiskar av den abborreliknande arten Tilapia. Men de får inte växa färdigt. När de väger runt 600 gram ska de håvas upp för att hamna på middagstallriken.

Akvariet är en del av det klimatsmarta gröna kök som har utvecklas vid KTH:s centrum för hälsa och byggande i Haninge. Där har en visningslägenhet utrustats med det som behövs för att vi ska kunna odla vår egen mat. Här växer sallad, gräslök och ruccola ut ur tavlor och en fristående vägg prunkar av citronmeliss, mynta och koriander.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här