Enkel molekyl billigt frostskydd

2011-11-08 12:11 Håkan Abrahamson  

Franska forskare har upptäckt att ett salt kan fungera som ett billigt och lättanvänt frostskyddsmedel.

Proteiner som idag är kända för sina frostskyddande egenskaper är makromolekyler, exempelvis polysackarider. Därför blev forskarna vid CNRS/Saint-Gobain under ledning av Sylvain Deville förvånade när de upptäckte att zirkoniumacetat kan kontrollera tillväxten av iskristaller.

De kristaller som bildas i en lösning där zirkoniumacetat blandats i vatten är mycket homogena. Zirkoniumacetat var inte tidigare känt för frostskyddsegenskaper.

Saltet har många fördelar jämfört med existerande frostskyddsmedel hävdar forskarna, oavsett om de är naturliga eller syntetiskt framställda. Det är billigt att tillverka, det är stabilt och det är enkelt att använda.

Forskarna hoppas att ytterligare forskning ska leda till upptäckten av andra molekyler med frostskyddande egenskaper.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt