Energi

Dansk satsning på tegelfärgade solceller

En ny tegelliknande solcellspanel ska monteras på tak i Köpenhamn under 2016. Foto: Henning Larsen Architects
En ny tegelliknande solcellspanel ska monteras på tak i Köpenhamn under 2016. Bilden kommer från Henning Larsen Architects. (Klicka för större bild) Foto: Henning Larsen Architects
Så här byggs den tegelliknande solcellspanelen upp. (Klicka för större bild) Foto: Henning Larsen Architects

De liknar tegelpannor till färg och form - men under glaset döljer sig solceller. Ett nytt solcellskoncept ska monteras på tak i Köpenhamn år 2016.

Publicerad

Att montera solcellspaneler på gamla byggnader kan vara en estetisk utmaning. Därför ordnade föreningen Solar City Denmark en tävling för arkitekter och solcellsföretag med innovativa designlösningar som passar Köpenhamns tegelröda tak. Vinnaren blev arkitektbyrån Henning Larsen och Gaia Solar, med en tegelliknande panel som kommer att monteras på ett bostadshus i området Nordvest i Köpenhamn under 2016.

Inuti vinnarpanelen döljer sig vanliga, blåsvarta kiselsolceller. Men bakplattan är terrakottafärgad, och täckglaset har en beläggning som reflekterar solljusets orange våglängder. Glaset är dessutom polerat så att ljuset sprids diffust. Allt för att skapa illusionen av en tegelyta. Varje panel är lika hög som två tegelpannor, och genom att lägga dem omlott så skapas små skuggor som påminner om skuggorna på ett tegeltak.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här