Energi

Åsa Romson: ”El och biogas är överlägset”

Miljöminister Åsa Romson (MP) diskuterade med Zoran Stojanovic, gasbilsexpert på Scania, under tisdagens besök på företagets huvudkontor i Södertälje. Foto: Eddie Pröckl

Regeringen tror på biogas. Miljöminister Åsa Romson anser att det är ett av de bästa fordonsbränslena för framtiden. Men när hon träffade branschen var det för att lyssna, inte för att ge några besked. Utom ett litet.

Publicerad

Utanför Scanias huvudkontor i Södertälje står händelsevis en lastbil som drivs av biogas. Innanför uppträder två av politikens och näringslivets hetaste namn denna måndag i maj, dagen efter partiledardebatten och några veckor efter Scanias blixtsnabba vd-byte. Ämnet är biogas, och förutom miljöminister Åsa Romson och Scanias vd Per Hallberg sitter femton branschföreträdare i lokalen. Alla vet snart att Åsa Romsons första sommarjobb var på Scania (i disken i personalrestaurangen). Då hade Per Hallberg redan varit där i ett decennium.

- Scania satsar 6,5 procent av sin omsättning på 90 miljarder på FoU. Större delen relaterar till miljöfrågor. Vi kan bygga miljövänliga och effektiva motorer för alla bränslen. Gasfordon har vi hållit på med i 20 år, inledde han.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här