Energi

Åmål bjuder på Stirlingfest

Kurt Svensson, kommunalråd i Åmål.
Lars Linde demonstrerar på en liten tvåcylindrig Stirlingmotor hur tekniken fungerar. Den här lilla motorn går igång på värmen från en liten rödspritslåga. Foto: Lars Anders Karlberg
Så här ser det solkraftverk ut som Solo Kleinmotoren i Tyskland skulle tillverka. Ett schweiziskt investmentbolag tog över och sålde projektet vidare till svenska Cleanergy, som ska använda samma 9 kW Stirlingmotor men en helt ny solparabol.

I kväll bjuder kommunalrådet i Åmål på fest för att fira den nya industrietableringen – en fabrik för Stirlingmotorer och solkraftverk. I morgon rullar långtradarna in med fabriken i containrar.

Publicerad

Kommunalrådet Kurt Svensson håller presskonferens på måndagseftermiddagen och på kvällen blir det fest – men först ett föredrag av entreprenören Lars Linde om tekniken att göra solkraftverk med Stirlingmotor som elgenerator.

På tisdagen kommer tre fullastade långtradare med en hel Stirlingmotorfabrik nedpackad i lådor och containrar och tv har förvarnat att man vill filma ankomsten.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här