Digitalisering

Volvo + sportutrustning = sant

Säkrare färd för cyklister och bilister. Volvo personvagnar
Volvo utvecklade förra året sitt radar- och autobromssystem till att omfatta cyklister. Foto: Volvo personvagnar.

Kommunikation mellan bilar och cyklister ska minska antalet olyckor. Det är ett av målen när Volvo personbilar börjar samarbeta med det svenska företaget Poc, som utvecklar högtekniska sportskydd för extremidrottare.

Publicerad

För knappt ett år sedan presenterade Volvo en utvidgning av sin detekterings- och autobromsningsteknik som klarar av att reagera på cyklister som vinglar ut framför bilen. För att utveckla tekniken vidare etablerar Volvo Car Group nu ett samarbete med det svenska företaget Poc. Företaget utvecklar högtekniska skydd för skidåkare och cyklister - sporter där skadorna riskerar att bli stora vid fall eller påkörning.

- Kommunikation med cyklister i närheten av bilen är en tänkbar förlängning av vår teknik för att detektera fotgängare och cyklister. Interaktionen mellan bilen och cyklisten kan bli smidigare och säkrare i stadsmiljöer om cyklisten får en bekräftelse på att han eller hon har uppfattats av fordonet, säger Jan Ivarsson som ansvarar för säkerhetsfrågor vid Volvo Car Group.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här