Terrordådet i London blev kameramobilens eldprov

2005-09-02 07:29 Lars Anders Karlberg  
Kameran alltid med

- När det smällde i London i somras visade det sig att alla bilder som nyhetsmedierna publicerade var tagna med mobiltelefon. Helt plötsligt används mobilen på ett nytt säger, säger Sony Ericssons teknikchef Mats Lindoff.

Mats Lindoff älskar teknik.
Foto: Pontus Tideman.
Det är Elektroniktidningen som har en lång intervju med Mats Lindoff i sitt premiärnummer som A4-tidning efter omgörningen från så kallad tabloid.

Mats Lindoff menar att digitalkameran i mobilen kommit ganska långt i sin utveckling i dag där de flesta nya kameramobiler har 2 megapixlars upplösning.

- Själva bilden behöver inte mer än 2-3 megapixel. Ligger man på den nivån är det sedan mycket viktigare att man har ett riktigt objektiv. Men jag kan tänka mig en 7-mpx-sensor där de sista fyra använda som en digital zoom, som klarar 3 gångers inzoomning, säger han till Elektroniktidningen.

Operatörerna subventionerar bara kamermobiler
Han menar att det är mobiloperatörerna som kräver bild i mobilen.

- Att göra en superbillig telefon med stora knappar och stor display, utan kamera och mms-funktion, skulle förstås gå alldeles utmärkt. Men en sådan mobil driver ingen ny trafik i mobilnäten och skulle aldrig subventioneras av Telia eller Vodafone. Och då blir det aldrig någon storsäljare, menar Mats Lindoff.

Lindoff tror inte på bränsleceller
Han pratar om mobilbatteriet och menar bränslecellsbatteriet inte är något alternativ som det ser ut just nu.

- De har för hög inre resistans för att klara den pulsade sändare som vi behöver för gprs och 3G, säger han.

Det ställs allt större krav på batteriet i mobilerna och Sony Ericsson har gått upp i storlek till 900 mAh för att klara alla nya funktioner.

- Men det gör vi ju inte med glädje. Sänkte man i stället spänningen från 3,6 V till 3 V kan kapaciteten öka med 30-50 procent. Det krävs litet tricks med slutsteget men det skulle vi nog klara, säger han.

OK med både hårddisk och wlan
Han är inte främmande för hårddisk i musikmobilerna.

- Vill man har mer än 2 Gbyte i minnet är hårddisk bättre. Klart vi tittar på det, säger Mats Lindoff.

När det gäller wlan-chip är han heller inte avvisande - men avvaktande.

- Tekniskt sett kan vi lägga in det idag, storleken är inget problem även om det drar lite för mycket ström än så länge. Frågan är snarare när det blir tillräckligt lätt att använda. Är det krångligare än det är värt att ringa gratis så kommer ingen att vilja använda det, säger han.

Ericssons teveteknik tar hem spelet
När det kommer till tevemobiler är Mats Lindoff kluven. Sony Ericssons delägare Ericsson är inne på tekniken MBMS i 3G-näten för tevesändningar medan konkurrenten Nokia satsar på digitaltevetekniken DVB-H för handhållna tevemottagare.

- Att införa DVB-H är inget problem rent tekniskt. De drar visserligen lite mer ström och kräver en ny antenn, men det går att ordna. Men sedan ska frekvenstillstånd och upphovsrätt och sådant lösas. Då blir det byråkrati och politik och plötsligt har det blivit 2008 eller 2010 och då har MBMS redan vunnit. Inte för att det var bäst utanför att det var snabbast, säger Mats Lindoff.

I Ericssons plan ligger att lansera MBMS i näten 2007. Då ska också Ericsson Mobile Platforms ha tagit fram den programvara som behövs i mobiltelefonerna - och som Sony Ericsson och andra tillverkare ska köpa.

- Realisten säger att MBMS kommer att vinna. Det går snabbast att implementera och operatörerna äger hela kedjan. De kan ringa SVT och CNN och köpa deras innehåll, säger Mats Lindoff till Elektroniktidningen, som också har en treminuters podradio-intervju med Lindoff på sin hemsida.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt