Svensk sökmotor hittar rätt på alla fem nordiska språken

2006-09-05 23:00 Charlotta von Schultz  

I oktober är den första sökmotorn som stöder alla de fem nordiska språken plus engelska redo för provkörning. KTH-forskaren Hercules Dalianis hoppas kommersialisera tekniken nästa år.

Den flerspråkiga sökmotorn Tvärsök har utvecklats på uppdrag av Nordiska Ministerrådet, som på sin webbplats publicerar information på alla de nordiska språken och engelska. Nordbor kan ofta läsa information på grannspråken, resonerar Ministerrådet. Men att hitta den information man vill ha är desto svårare.

- Vill man exempelvis söka på "kvinnliga forskare" så måste man ju veta vad det heter på norska och danska, säger Hercules Dalianis, docent vid KTH.

Han leder den grupp forskare vid KTH och Stockholms universitet som deltagit i projektet under ett års tid. Gruppen har först skapat det allmänt tillgängliga lexikonet Tvärslå utifrån befintliga nordiska ordlistor. Vokabulären har dels utökats manuellt med begrepp webbbesökarna brukar söka på, dels med hjälp av ett program som jämför ord som finns i parallella språkversioner av samma dokument.

En bonus är att sökningarna därefter även klarar synonymer. Den som söker på dagis får exempelvis träffar på dokument med förskola och daghem.

Själva sökandet görs med Siteseeker, en svensk sökmotor för webbplatser och intranät från KTH-avknoppningen Euroling, där Hercules Dalianis är vd.

- I Kanada har man försökt göra sökmotorer som klarar franska och engelska, och jag känner till andra projekt för spanska och engelska. Men det här är den första tvärspråkliga sökmotorn för skandinaviska språk, säger Hercules Dalianis.

Om en månad ska en första prototyp vara färdig. När projektet tar slut vid jul hoppas han kunna kommersialisera tekniken. Internationella företag som har både svensk och engelsk information på sina webbplatser och intranät är en tänkbar målgrupp.

- Folk som söker på ett svenskt ord och inte får några träffar tänker inte alltid på att söka på engelska också, säger Hercules Dalianis.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS