Digitalisering

Spelet om framtiden

En vulkan försvårar byggandet.

Datorspel som ett sätt att förutsäga framtiden kan låta lika vettigt som att spå den i kaffesump. Men i västra Kanada hoppas både forskare och politiker att just ett spel ska hjälpa dem att förstå vilken framtid innevånarna i och runt storstaden Vancouver vill ha.

Publicerad

I spelklassikern Simcity är det din uppgift att som borgmästare se till att invånarna i din lilla, men ständigt växande, stad trivs med sina liv. Du måste välja mellan att bygga nya vägar, satsa på ordningsmakten eller kollektivtrafiken. Prioriteringar som är avgörande för om stadens invånare vill bo kvar eller inte. Allt är såklart på skoj, vilket inte minst understryks av plötsliga besök av en Godzilla-liknande jätteödla. I regionen Georgia Basin i Kanada, där Vancouver är centralort, kan medborgarna göra samma sak men med sin egen stad och utan risk för besök av Godzilla.

En vulkan kan försvåra byggandet i Simcity. Ett forskarlag kör sedan i november ett spel kallat Georgia Basin Quest på webben där områdets invånare kan registrera sig och spela. En spelomgång sträcker sig från i dag och fyra decennier framåt, men själva spelet tar mindre än en timme. Genom att reglera hur mycket resurser som ska satsas på vägar, järnvägar, miljöskydd och så vidare får spelarna vara med och utforma ett scenario för områdets framtid.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här