Så får du ut mest av batteriet

2006-08-18 14:09 Håkan Abrahamson  
Sköt om ditt batteri så håller det längre

De små batterierna i bärbara datorer, mobiltelefoner, musikspelare och annan mobil elektronik har blivit effektivare på senare år. Men även de modernaste litiumbatterierna kräver skötsel, råder batteriexperterna.


Tidningen Handelsblatt ger flera goda råd om hur man undviker att överbelasta batteriet i den bärbara datorn, och vad man bör tänka på när batteriet laddas.

För att få ut mest av sitt batteri när det används i datorn bör man kontrollera i operativsystemet att energioptimeringen för datorn är påslagen. Man bör då tänka på att datorn blir långsammare än när den körs för maximal prestation, vilket man kan göra om den är nätansluten.

Är datorn försedd med kraftfulla grafikkort har både ATI och Nvidia strömsparfunktioner, som reducerar 3D-effekterna i presentationerna.

Andra funktioner man bör tänka på att stänga av om de inte används är anslutning till trådlösa nätverk, wlan, och Bluetooth.

Bildskärmen är en riktig strömslukare, och kan stå för upp till en tredjedel av strömförbrukningen i en dator. Vrid därför ner ljusstyrkan.

Standbyläge i stället för att stänga av och sätta på datorn mellan användningarna är också en energisparande metod.
Sedan går det inte att göra något åt att litiumbatterierna åldras oavsett om de används eller inte. Litium-jonbatterier kan laddas 500 - 1000 gånger.

Orsaken är något som kallas celloxidation. Kraftigast är denna oxidation när batteriet är fulladdat. Ett tips är därför att inte ladda batteriet till 100 procent.

Lika illa är det om litium-jonbatteriet blir helt urladdat. Ett undanlagt sådant batteri som legat för länge, över ett år, kan tappa så mycket i spänning att det inte går att ladda upp igen.

Eftersom ett litium-jonbatteri tappar 10 procent laddning i månaden om det inte används är experternas råd att ladda batteriet till 70 procent och sedan låta det ligga ett halvår till nästa laddning om det inte ska användas på länge.

Hur noga man än sköter sitt batteri kan man inte gardera sig mot slarv vid tillverkningen. Kortslutning kan orsakas av att små metallfragment kommit in i cellerna.

Att sådana felaktigheter är dyra för tillverkarna blev Dell varse i veckan när man beslutade återkalla 4,1 miljoner batterier.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt