Digitalisering

Regeringen vill varna via sms

SOS Alarm har möjlighet att skicka sms till mobilabonemang som är registrerade på adresser i ett område där en olycka inträffat. Detta skedde i samband med branden på konsthögskolan i Stockholm. Foto: Peter Ottsjö

Personer som är i närheten av en allvarlig händelse, även om den inte är i närheten av hemmet, ska kunna varnas via sms, enligt ett nytt regeringsförslag.

Publicerad

Viktigt meddelande till allmänheten går ut vid olyckor eller andra allvarliga händelser, för att varna omgivningen. I dag nås allmänheten via fasta telefoner och telefoner där abonnemanget är kopplat till en adress i det drabbade området.

Regeringens förslag innebär enligt Sveriges Radio Ekot att mobiloperatörerna ska se till att även människor som bara råkar befinna sig i det drabbade område också varnas via sms. Detta innebär att mobiloperatörerna behandlar uppgifter om var mobiltelefonerna finns, något som påverkar den personliga integriteten.

– Det innebär naturligtvis en inskränkning så till vida att du får information när du befinner dig i ett visst område. Å andra sidan kommer du att kunna nås av väldigt viktig information som kan vara väldigt betydelsefull för din säkerhet och trygghet, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Ekot.