Platsannons: 50 robotar sökes

2004-01-13 10:35 Håkan Abrahamson  
Söker jobb

50 stycken får jobb, men bara de smartaste och uthålligaste göre sig besvär. Kvalifikationer som krävs är flerspråkighet, social kompetens och varsamhet mot handikappade.

Platsannonsen riktas till den japanska robotindustrin som erbjuds att leverera 8 guiderobotar med specialitet nattguidning, 9 städrobotar, 15 dagisfrökenrobotar samt ett 20-tal rullstolsrobotar för att transportera handikappade.

Jobbet ska påbörjas i mars nästa år, när världsutställningen 2005 öppnar i Japan.

I nästa månad vill ministeriet för ekonomi, handel och industri (Meti) vara med och välja ut sådana robotar som blir föremål för ett anställningstest.

Meti har anslagit över 200 miljoner kronor till ett program för att integrera robotar i sociala strukturer och där målet är att robotar och människor fungerar sida vid sida år 2010.

Orsaken till att världsutställningen ska få så många robotarbetare är dels uppmärksamhetsvärdet kring tekniken, dels att robotarna fritt kan röra sig över stora ytor utan att komma i konflikt med japansk trafiksäkerhetslagstiftning. Idag får robotar inte ge sig ut i den vanliga trafiken, men inom utställningsområdet gäller andra bestämmelser. Här finns ändå en miljö som påminner om ett vanligt tätbebyggt samhälle, och där ska alltså robotarna få jobba i sex månader, skriver tidningen Asahi Shimbun.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt