Digitalisering

På frukost med Ericssonchefen: Vi ska bli etta på 5g

Ericssonchefen drog massor av tungviktare till sitt frukostseminarium på IVA. Själv tycker han den typen av framträdande är en mardröm.

Publicerad

Hans Vestberg gillar inte att tala om Ericssons framtid på svenska. Han tycker det är en mardröm, viskade en från bolaget.

Inför en svensk publik vill Ericssonchefen inte blanda in branschengelska, men det är en utmaning när alla begrepp är på engelska.

Men i morse stod Ericssonchefen ändå där framför 120 svenskar, som alla tagit sig till IVA:s frukostseminarium i Stockholm. Och hans beskrivning av telekombranschen på Hälsingemål fungerade bra.  Det var mer än fullsatt. "Fler tungviktare än vanligt", enligt IVA. Frukostborden fick bäras ut för att alla skulle få plats.

– Ericsson har bara haft nio ordföranden sedan starten 1876. Två av dem är här i dag. Så det gäller att jag sköter mig, skämtade Vestberg.

Bara inom de närmaste fem åren kommer ytterligare 3 miljarder människor att få tillgång till internet via mobilen, konstaterade han.

– Och det är människor som inte ens haft en tv eller dator tidigare. Så för dem kommer den mobila utvecklingen göra en enorm skillnad. De börjar Googla direkt.

Hans Vestberg använde sedan mest tid åt att tala om hur mycket Ericsson förändrats.

– Under 140 år har vi sett till att folk kan tala med varandra. Sedan kom Google som visade att nätet kan användas på andra sätt. Så, 2010, började vi fundera: Vad är nästa steg är för oss? Och bestämde oss för att inte bara revolutionera vardagen för människor, utan också för företagen.

– I dag säljer vi exempelvis faktureringssystem som 2,5 miljarder människor använder varje dag. Och 1 400 Ericsson-anställda ansvarar för all teknik på BBC, så att de kan syssla med innehållet.

Han nämnde också att huvuddelen av programvaran i Volvos molnlösning för uppkoppling av bilar kommer från Ericsson, och att den svenska mobiljätten egentligen skulle kunna kalla sig för världens största mobiloperatör.

– För vi driver mobilnät med 1 miljard abonnenter. Alltså mer än vad världens största mobiloperatör har - China Mobile har 750 miljoner abonnenter.

– Och vi hjälper Volvo CE med deras förarlösa grävskopor, så att man kan gräva i Kiruna fastän man befinner sig i Stockholm.

Förändringen av Ericsson har satt sina tydliga spår i Sverige.

– I slutet av nittiotalet hade vi 20 fabriker i Sverige. Nu har vi två fabriker i världen, sa Vestberg, och visade en bild som visade hur antalet anställda i Sverige minskat från över 40 000 till 17 000 sedan början av 2000-talet.

Även många av Ericssons traditionella kunder, mobiloperatörerna, har förändrats dramatiskt, menade Vestberg:

– AT&T exempelvis sysslar med hälsotjänster och konkurrerar med Securitas om säkerhetstjänster till hemmet. Och spanska Telefonica köpte nyligen alla fotbollsrättigheter.

– Men mina operatörskunder i USA nämner aldrig någon annan operatör som konkurrent, utan pekar i stället ut företagen på amerikanska västkusten.

5g är det nya verktyget som Ericsson valt att använda för att lyckas "förändra vardagen för industrin".

– Med 5g blir det för första gången möjligt att orkestrera industrin. Då kan vi ge hastigheter på 10 Gbit/s. Och för er som inte har någon känsla för den siffran kan jag bara säga att - det är väldigt, väldigt snabbt.

Kampen om att bli först med 5g har redan börjat. Sydkorea har sedan länge sagt att man kommer att visa upp 5g 2018 under vinter-OS. Men det tycker inte Vestberg är riktig 5g.

– Sydkorea kommer då ha något som är "likt 5g". Men de första kommersiella 5g-näten kommer först 2020, konstaterade Vestberg.

Hans egen ambiton för 5g är klar.

– Vi ska bli nummer ett på 5g också.

I höstas bestämde sig Ericsson och Cisco för ett uppmärksammat strategiskt samarbete. På frågan om det kommer fler av den typen, svarade Vestberg att det inte blir mer än en handfull.

– Vi har de senaste sex månaderna inlett strategiska samarbeten med Cisco, Intel och Apple. Det blir förstås inte hundratals samarbeten av den digniteten, utan kanske en handull.

Vestberg passade på Ny Tekniks fråga om han kunde ge något konkret exempel på resultatet av Ciscosamarbetet.

– Det återkommer jag med under mobilmässan i Barcelona. Det finns en hel journalistkår som skulle vilja ha svar på den frågan.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!