Digitalisering

Oracle lägger ner javaplugin för webbläsaren

Foto: Alamy

Javas dagar som insticksprogram i webbläsaren är räknade. Oracle som står bakom det populära programmeringsspråket har, till mångas glädje, bestämt sig för att lägga ner utvecklingen av den webbläsarplugin som gör det möjligt att köra Javaprogram i webbläsaren.

Publicerad

Historien om java-plugin i webbläsaren är lång och sträcker sig tillbaka till Netscapes dagar i mitten av 1990-talet. Då var Java ett sätt att ge mer avancerade funktioner direkt i webbläsaren. Men möjligheterna har inte kommit utan en kostnad. På senare år förknippar nog de flesta Oracles plug-in med säkerhetshål och ständiga uppmaningar att uppdatera till en ny version. Att Oracle nu kastar in handduken för sin plug-in har är att Google och Mozilla tar bort stödet för den typen av plug-inprogram i sina webbläsare. Enligt ett inlägg på Oracles webbsida beror det i sin tur på att mobila webbläsare där den ålderdomliga plugin-tekniken inte används blivit populära och att utvecklarna av webbläsare vill att funktionerna ska vara så lika som möjligt mellan mobilen och datorn.

Att Oracle lägger ner sin plugin betyder inte att företaget inte längre vill att utvecklare ska använda Java i webbläsaren. Som alternativ uppmanar företaget utvecklare att använda Java Web Start, en teknik från Oracle där alla filer som behövs för köra ett Javaprogram i webbläsaren laddas ned direkt utan att en speciell plugin behövs.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här