Nokias nya mobiler sårbara för första mobilviruset

2004-06-16 07:09 Lars Anders Karlberg  
Se upp för Cabir

Det som alla fruktat ska hända har nu hänt – ett virus skapat för att ta sig in i mobiltelefoner är fött. Denna första mobilmask har fått namnet Cabir. Via Bluetooth-överföring smittar den Nokiatelefoner och andra mobiler som använder Nokias gränssnitt Series 60 på operativsystemet Symbian.

Lömsk rackare
Det är det ryska antivirusföretaget Kaspersky Labs som först identifierade Cabir och det finska antivirusföretaget F-Secure har bekräftat att Cabir verkligen existerar och fungerar.

- Ingen spridning har hittills rapporterats, men masken fungerar perfekt och kommer att spridas om den släpps lös, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure i ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

Masken är paketerad i en Symbian-installationsfil (.sis) och försöker sprida sig via mobilens Bluetooth, en trådlös överföringsteknik med kort räckvidd. Masken söker efter andra trådlösa enheter som har Bluetooth aktiverat.

Cabir gillar lunchrusning med påslaget Bluetooth
- Om en person med en infekterad telefon går igenom city under lunchrusningen kan ett stort antal telefoner snabbt smittas. När vi testade Cabir var vi tvungna att utföra testerna i F-Secures bomskydd just för att förhindra att andra Bluetooth-enheter blev smittade, säger Johan Jarl.

Masken aktiveras dock bara om användaren av den drabbade telefonen väljer att acceptera och installera den mottagna filen caribe.sis.

Virusnätverket 29a
Varken Kaspersky Labs eller F-Secure har funnit att Cabir är ute efter att skada mobiltelefonerna. Det verkar det som att Cabir har skapats av en grupp virusskivare som går under namnet 29a - en grupp som i första hand är ute efter att visa att inget system är osårbart.

Enligt Kaspersky Labs är den 29a som skapat Cap, det första makrovirus som spereds i en internationell epedemi, Stream, det första viruset för NTFS-strömmar, Donut, det första viruset för Microsofts .Net och Rugrat, det första Win64-viruset.

Därför är det logiskt att det är just 29a som ligger bakom världens första mobilvirus.

Ny Tekniks varning slog in
Ny Tekniks mobilexpert Mats Lewan skrev om faran för virus i så kallade smartphones redan i februari förra året.

- Det som nu öppnar möjligheter för virusmakarna, jämfört med tidigare, är de nya avancerade mobiltelefonerna med öppna operativsystem, det vill säga telefoner där man kan installera program precis som på en dator. I kombination med telefonens nätkontakt finns då allt på plats för att ta emot och sprida virus, skrev Mats Lewan.

Än så länge verkar mobilvirusen harmlösa men mardrömmen för mobilbranschen är ett virus som får din telefon att börja ringa dyra betalsamtal på egen hand mitt i natten.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS