Nokia tar kontrollen över Symbian

2004-02-09 08:30 Lars Anders Karlberg  
Nästan framme.

Nokia vill ha total kontroll över mobiltelefonernas operativisystem och förhandlar nu med brittiska Psion om att köpa Psions andelar i programföretaget Symbian, som dominerar marknaden för operativsystem för mobiltelefoner.

Nokias amerikanska edge-mobil 6620 är den första smarta Symbianmobilen med edge-teknik för den amerikanska marknaden.
Nokia meddelade på måndagsmorgonen att man inlett förhandlingar med Psion om att köpa Psions 31,1 procent i Symbian för närmare1,3 miljarder kronor kontant plus 11 kronor per såld Symbiantelefon i världen under 2004 och 2005, inklusive Nokias egna mobiler som alla har operativsystemet Symbian OS i sig.

Om affären går igenom kommer Nokia att öka sitt ägande i Symbian från 32,2 procent till 63,3 procent. Övriga delägare - Ericsson (17,5%), Panasonic (7,9%), Samsung (5%), Siemens (4,8%) och Sony Ericsson (1,5%) - hamnar därmed helt i händerna på Nokia.

En fjärdedel vardera från början
Det brittiska bolaget Symbian bildades i slutet av 1990-talet när Nokia, Ericsson och Motorola köpte in sig i det brittiska programvaruföretag Psion för att vidareutveckla Psions programvara Oraniser till ett gemensamt operativsystem för mobiltelefoner. De fyra fick en fjärdedel var av aktierna i Symbian och lanserade operativsystemet Epoc.

Fujitsu har utvecklat 3G-mobiler på Symbian OS åt japanska NTT Docomo. Foma F900i är den senaste.
Symbian har därefter fått med sig så gott som samtliga ledande mobiltillverkare som kunder och licenstagare - Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Siemens, Samsung, Panasonic, Sanyo, Mitsubishi, BenQ, Sendo och Fujitsu.

Några har också gått in som delägare i Symbian. Japanska Panasonic/Matsushita var först, sedan har Siemens och Samsung också blivit delägare.

Nokias kupp med Motorolas aktier
Men när Motorola i höstas beslutade sig för att sälja sina aktier i Symbian till Nokia och Psion ändrades styrkeförhållandena. Noka blev ägare av en tredjedel av aktierna i Symbian, sedan Sony Ericsson valt att inte utnyttja hembudsplikten och vara med och dela på Motorolas post.

Nu fördubblar Nokia sitt ägande i Symbian och marginalserar de övriga delägarna, som tillsammans bara kontrollerar en tredjedel av Symbian - om affären går igenom.

Nokias kamp mot Microsoft
Nokia, som ensam har mer än en tredjedel av hela världsmarknaden, har utvecklat egna programvaruplattformar på Symbian OS för att etablera Nokiagränssnittet över hela världen och hålla datajätten Microsoft borta från mobiltelemarknaden.

Den viktigaste är Series 60, som säljs till andra mobiltillverkare som använder sig av Symbians operativsystem.

Brittiska Sendo lanserade i höstas Sendo X, byggd på Nokia Series 60 för mobiler med vanliga knappar och stående skärm. Även koreanska Samsung och tyska Siemens har licensierat Series 60.

Parallellt med Series 60 använder sig Nokia av Series 80 som är anpassad för handdatormobiler med komplett tangentbord och liggande skärm, av typ Nokia Communicator.

Både Series 60 och Series 80 har Nokia egentligen tagit över från Symbian. De hade tidigare namnen "Pearl" respektive "Crystal".

En tredje variant som tidigare hette "Quartz" finns för övrigt kvar inom Symbian. Den går idag under namnet "Uiq" och används för mobiler med peksskärm, typ Sony Ericsson P800/P900.

Ny är däremot Nokias Series 90 som är är en vidareutveckling av Series 60 och används Nokias nya internetmobil 7700.

Nokias traditionella mobiler körs på Series 40, som inte är Symbianbaserat.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt