Digitalisering

Nasdaq satsar på Bitcoin-teknik i Estland

Foto: TT

Estland blir testmarknad när Nasdaq utvecklar teknik som bygger på blockkedjan, den teknik som ligger till grund för den digitala valutan Bitcoin. Först ut är en applikation där blockkedjan används för att låta icke noterade företag handla med sina aktier.

Publicerad

Blockkedjan är det system som används för att skapa en öppen loggbok där alla transaktioner som utförs med den digitala valutan lagras och verifieras genom ett nätverk av datorer. På senare tid har även mer traditionella banker och finansföretag börjat intressera sig för tekniken som ett snabbt och billigt alternativ till traditionella system för att handla med till exempel värdepapper.

Nu har börsoperatören och teknikleverantören Nasdaq valt Estland som testmarknad för att utveckla olika system som bygger på blockkedjan. Nasdaq, som bland annat äger Stockholmsbörsen och har en stor del av sin teknikutveckling i Sverige, planerar enligt en artikel hos Reuters en rad olika system för handel som baseras på blockkedjan, men också system för att hantera pensionsregistreringar och registreringar av nya företag i Estland.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här