Mobilviruset Cabir är på rymmen

2004-10-05 11:01 Lars Anders Karlberg  
Svara inte ja

Virusmasken Cabir, som dök upp i början av sommaren har nu hittats i ”vilt” tillstånd. Rapportörer knutna till antivirusföretaget F-Secure har bekräftat två förekomster av masken i Singapore vid ett Starbucks-café.

Svara inte ja för guds skull.
Även på internet förekommer ett flertal rapporter om Cabir-smitta, skriver it-tidningen Computer Sweden.

Cabir sprider sig från en mobil till en annan med hjälp av den trådlösa Bluetoothtekniken. De mobiler som är i farozonen är i första hand Nokiatelefoner med gränssnittet Series 60.

För att en telefon ska smittas av Cabir krävs att den har Bluetooth påslagen och att mottagaren tackar ja till att ta emot och kör den fil, cabir.sis, som utgör själva masken.

En infekterad telefon ägnar sig åt att fortsätta spridningen. Någon annan skada ska Cabir, som ursprungligen betraktades som något av ett testvirus för mobiltelefoner, inte vålla, skriver CS.

Klickar ja, trots mystiskt meddelande
Just på grund av att mottagaren aktivt måste välja att ta emot masken avfärdades masken under sommaren som ofarlig. Det kan visa sig ha varit något förhastat.

- Trots att man får frågorna i mobiltelefonen tackar många ja. Man tror att det kan röra sig om information från operatören, en inställning eller liknande. Man är inte van vid att den här typen av hot finns i mobilerna, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på det finska datasäkerhetsföretaget F-Secure, till CS.

Nokia 6670.
F-Secure har på sin sajt en tydlig beskrivning av hur Cabir sprider sig och vilka åtgärder man kan vidta.

F-Secure virussäkrar Nokia 6670
I slutet av september, i samband med att mobiltillverkaren Nokia lanserade kameramobilen 6670 - uppföljaren till 7610, den med de snedställda knapparna - meddelade F-Secure att man tagit fram ett antivirus för mobiletelefoner och att Nokia 6670 var den första virussäkrade mobilen med F-Secures programvara.

F-Secure Mobile Anti-Virus passar alla mobiler som har Nokias programvara Series 60 och F-Secure kommer att sälja sitt antivirusprogram på sin webbutik under hösten.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS