Digitalisering

Läkare anmäler Nya Karolinskas teknikproblem

Vårdterminaler på barnonkologen under pressvisningen av nybyggda Nya Karolinska Solna. Foto: Henrik Montgomery / TT

Läkarna på Nya Karolinska anser att de tekniska problemen på sjukhuset är så allvarliga att de inte kan garantera patientsäkerheten.

Publicerad

Läkarföreningen skickar nu in en så kallad 6:6a-anmälan till arbetsgivaren, skriver Dagens Nyheter.

Där ställer de krav på åtgärder enligt arbetsmiljölagen för att säkra arbetsmiljön och pekar på att telefoner och larm inte fungerar.

– För den som går jour och får ett falsklarm innebär det att man kanske måste springa i väg i onödan från en svårt sjuk patient. Det får inte förekomma. Det allvarligaste är när larmen inte går fram helt, säger Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset, till DN.

Anmälan har undertecknats av de lokala skyddsombuden och läkarföreningen. Facket kräver bland annat en tidsplan för när de tekniska problemen ska vara åtgärdade.

Sjukhuset är dubbelt miljöcertifierat

Nya Karolinska Solna kommer att bedriva högspecialiserad vård för svårt skadade och sjuka patienter. Sjukhuset har tagit åtta år att bygga och ska stå färdigt 2018. Det är en de största sjukvårdssatsningarna någonsin i Sverige.

Den nybyggda verksamhetsytan omfattar 330 000 kvadratmeter, fördelade på upp till tolv våningsplan.

Sjukhuset kommer att ha 730 vårdplatser för inlagda patienter där alla patienter får enkelrum med egen dusch och toalett och plats för en anhörig att övernatta.

Nya Karolinska Solna har blivit dubbelt miljöcertifierat för sina energi- och miljölösningar.

Den ena certifieringen, för Miljöbyggnad, omfattar energi, material och inomhusmiljön och fokuserar på bland annat dagsljus och inomhusklimat.

Den andra certifieringen, LEED, ”Leadership in Energy and Environmental Design”, bedömer både inomhusmiljö och utomhusmiljö.

Nya Karolinska Solna är det första sjukhuset i Sverige som har certifierats enligt båda systemen.