Kazaagrundaren blev årets it-person

2004-01-21 08:00 Lars Anders Karlberg  
Guru fick pris

Den geniförklarade internetentreprenören Niklas Zennström fick i går kväll ta emot utmärkelsen Årets svenska it-person på Comdexmässan i Göteborg. Dataspelföretaget Digital Illusions blev Årets svenska it-företag och Appear Network fick pris för Årets svenska it-produkt.

I går kväll delades fyra ganska fula bronsstatyetter ut av något som ska föreställa en mus, men har omisskänliga drag av en läskig råtta.

Gulmusen har delats ut varje år sedan 1996 och är uppdelad på fyra katagorier - årets it-person, årets it-företag, årets it-produkt och årets it-främjare.

Tre internationellt kända personer kandiderade till utmärkelsen årets it-person - Niklas Zennström, mannen bakom fildelningsprogrammet Kazaa, Ivar Jacobsson, programmeringsgurun som införde modultänkandet i programmeringsvärlden och KTH-forskaren Helen Andersson, utsedd till en av världens främsta unga forskare.

Niklas Zennström.
Världsberömd för Kazaa
Juryns röster gick till Niklas Zennström, som tillsammans med dansken Janus Friis skapade fildelningsprogrammet Kazaa, som laddats ned i långt över 200 miljoner kopior och är världens mest nedladdade dataprogram - före det populära kommunikationsprogrammet ICQ.

Kazaa är ett så kallat peer-to-peer-program (P2P) som knyter samman alla Kazaaanvändare i ett enda stort datanätverk. Kazaa har kommit att användas för nedladdning av musik och Niklas Zennström och Janus Friis har varit musikbranschens fiende nummer ett.

Zennström och Friis sålde Kazaa till australiska Sharman Networks och startade företaget Joltid för att utveckla nya P2P-program.

Skype kan bli nästa succé
Joltid har till exempel tagit fram en mjukvara som hjälper till att sprida stora filer till ett stort antal mottagare och kommer till nytta när virusuppdateringar snabbt behöver komma ut till miljontals brandväggar och antivirusprogram.

Störst uppmärksamhet har dock ip-telefoniprogrammet Skype väckt. Skype har löst flera problem som hämmat Internettelefonins utbredning och håller på att bli en succé. Hittills har flera miljoner människor laddat ned Skype, trots att programmet ännu inte är riktigt färdigutvecklat.

Battlefield 1942.
Svenskt krigsspel erövrar världen
Dataspelföretaget Digital Illusions tog hem Guldmusen Årets svenska it-företag för sin storsäljare Battlefield 1942.

- Digital Illusions är beviset på att svensk spelutvecklingsindustri håller världsklass. Under förra året kom det definitiva kommersiella genombrottet när Battlefield 1942 blev ett av världens mest populära pc-spel, skriver Guldmusjuryn i sin motivering.

Appear Networks, som utvecklar trådlös teknik, fick två priser i går - Exportrådets pris för framgångsrik internationell marknadsföring och en Gulmusstatyett för sin serverprogramvara Appear Provisioning Server.

- Automatisk distribution av program i trådlösa nät är en tillämpning med oerhört stor potential, skriver juryn om sitt beslut att lyfta fram Appear Networks.

Det fjärde Gulmuspriset Årets svenska IT-främjare, som sponsras av branschorganisationen IT-Företagen, gick till Göran Ledell i Sundsvall, som sedan 1988 arrangerat konferensen Sundsvall 42. Den it-konferensen har motstått alla nedgångar i it-branschen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS