Digitalisering

Gnugga ögonen – de styr datorn

I den svarta lådan sitter sensorer som följer användarens ögonrörelser. De färgade fälten på den här bilden visar var användaren tittat, men i vanliga fall behöver ingenting visas – det räcker att titta på rätt ställe och trycka på en knapp för att exempelvis öppna ett dokument. Foto: Tobii

Glöm musen. Titta i stället på det du vill använda. I slutet av året lanseras ögonstyrning av Windows för konsumenter, med svensk teknik.

Publicerad

Det är svenska Tobii som snart är färdig med Rex, en konsumentversion av företagets teknik för ögonstyrning. Prototypen – en långsmal svart kloss med två sensorer som placeras mellan skärmen och tangentbordet på datorn – premiärvisades på prylmässan CES i januari och kan nu beställas av programutvecklare som vill anpassa den för olika program.

Tobii fokuserar på styrningen av operativsystemet, inledningsvis endast Windows 8, och när Ny Teknik fick prova fungerade det i stort sett problemfritt. Efter en minuts enkel kalibrering kan man titta på någon punkt på skärmen och sedan trycka på olika knappar för att exempelvis välja eller öppna objekt, zooma eller skrolla.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här