Digitalisering

Genombrottet: De pratar med atomer

En konstgjord atom (till höger i bilden) skickar ut ljudvågor i form av krusningar på ytan av ett mikrochip. Ljudet fångas upp av en mikrofon, som består av en rad metalliska ”fingrar”. Signalen består av en ström av kvantpartiklar, det svagaste ljud som är fysiskt möjligt. Foto: Philip Krantz, Krantz NanoArt

Det går att använda ljud för att kommunicera med atomer. Det konstaterar Chalmersforskare som är först i världen med bedriften. Resultatet kan leda till extremt snabba datorer.

Publicerad

Att atomer och ljus växelverkar med varandra är väl känt, forskningsområdet heter kvantoptik. Per Delsing, professor i experimentell fysik, och hans kolleger vid Chalmers tillhör världens främsta forskargrupper inom området. Nu rapporterar forskarna om en världsunik bedrift; de har lyckats kommunicera med en konstgjord atom med hjälp av ljud.

- Vi har öppnat en ny dörr till kvantfysikens värld, där vi kan lyssna till och prata med atomer. Vår långsiktiga strävan är att tämja kvantfysiken så att vi kan dra nytta av dess lagar, till exempel i extremt snabba datorer, säger Per Delsing.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här