Digitalisering

Från soldatföda till delikatess på 400 år

På torsdag är det surströmmingspremiär. Årets skörd är avsmakad och värderad av svenska Surströmmingsakademien och befunnen god och den första exportsändningen är redan på väg till Japan. Men det åts ännu mer surströmming utomlands under de stora fältslagen på 1600- och 1700-talen.

Publicerad

"Syrad fisk är en uråldrig anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar", skrev forskaren och författaren Dr CH E.M. Hagdahl i slutet av 1800-talet.

För de svenska soldaterna i de stora fältslagen i Europa på 1600- och 1700-talen var "syrströmming" en livsnödvändighet. Den förhindrade skörbjugg och den höll sig "färsk" under långvariga fältslag. De krävde inte heller något vatten till urlakning som saltströmming och annan saltad mat. Mat och vatten var de stora logistiska frågorna för dåtidens fältherrar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här