Digitalisering
Finsk startup räddar restaurangmaten från soporna
Tuure Parkkinen, vd och grundare av Resq Club. Foto: Kalle Wiklund
SLUSH 16. Finska appen Resq Club, som säljer överbliven restaurangmat, utsågs nyligen till tjänsten med bäst global potential på Slush. Till år 2030 vill bolaget ha halverat matsvinnet i Europa.
Restauranger och storkök i Sverige, Norge, Danmark och Finland slänger 456 000 ton mat per år. Finska startupen Resq Club vill rädda restaurangmaten undan soporna genom att sälja överblivna portioner till 40-70 procents rabatt via en app.
Tjänsten lanserades i början av 2016, och finns i dag i fem länder, bland annat Sverige – där man samarbetar med till exempel snabbmatskedjan Sushirullen och Pontus Frithiofs restauranger. Hittills har bolaget ”räddat” nästan 100 000 portioner – i runda drag handlar det om tiotals ton mat som annars hade slängts, enligt Tuure Parkkinen, vd och grundare.