Experter varnar för VM-virus

2006-06-09 13:27 Håkan Abrahamson  
Pass upp för virus

Avspark idag i fotbolls-VM. Ett enormt publikintresse med många människor samlade på ett ställe. Entusiasm och hög stämning. En perfekt miljö för att sprida mobilvirus, varnar experter.


Första tipset från virusexperter i den tyska tidskriften ct är att avaktivera Bluetoothfunktionen om sådan finns i mobilen. Det är genom Bluetooth som de flesta mobilvirus tar sig in i telefonerna.

Och när så mycket människor finns samlade på en och samma ställe som ett fotbollsstadion så är det lätt att få en virusepidemi att spridas i rekordfart.

Ett annat tips är att inte nappa på erbjudanden som kommer, även om de verkar lockande i stundens hetta. Erbjudanden om att ladda ner gratis efterfestbiljetter efter matcherna kan vara lätta att nappa på, men är typiskt försåtliga sätt att sprida virus på.

Experter i tidskriften råder också mobilanvändarna att inte besvara enkäter från okända i mobilen, och att definitivt inte ladda ner okända program och spel i mobilen.

Runt 200 mobilvirus räknar experterna med att det finns i omlopp. Speciellt mobiler som använder operativsystemet Symbian är utsatta. Hur mycket virusen ställer till med skiftar från att sudda ut symboler på skärmen till att börja sända sms och mms automatiskt.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS