Digitalisering

Exjobbare ska öka antalet nyanställda

FEM FRÅGOR till Jan-Eric Ståhl, professor i produktionsteknik och ny vicerektor på Lunds tekniska högskola med specialuppdraget att öka anställningen av ingenjörer i små och medelstora företag och även öka utvecklings- och forskningssamarbetet.

Publicerad

Jan-Eric Ståhl Vilken typ av företag riktar ni er till? Är det pizzerior och damfriseringar? - Nu får du hejda dig. Även om pizzor och frisyrer är viktiga. Skåne-Blekinge är faktiskt Sveriges tredje största region inom tillverkningsindustrin, även om vi försvinner mycket i mat. Bland de små och medelstora företagen är de flesta underleverantörer till fordons-, bygg- och livsmedelsföretag.

Hur ska du bära dig åt? Ringa runt och ragga jobb? - Ringa är ingen särskilt bra idé. Jag tror mer på personliga besök, med hjälp av exempelvis näringslivsansvariga i kommunerna. De kan sina företag och väljer ut ett antal intressanta. Sen åker vi dit och informerar, och så avtalar vi tid för besök på företagen. Det finns ett starkt samband mellan att ta exjobbare och att anställa ingenjörer. Så jag ska i första hand se till att öka andelen exjobb.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här