Digitalisering

Ericssons nya vd: ”Vi är kanske bäst i världen”

Foto: Janerik Henriksson / TT
Börje Ekholms färgglada skor på Investors bolagstämma 2015. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Börje Ekholm

Börje Ekholm vill inte kalla Ericsson ett telekombolag. Som självutnämnd tekniknörd har han nu, 53 år gammal, fått sitt drömjobb. Ny Teknik har mött Ericssons nya vd – som prisar den svenska ingenjörskulturen.

Publicerad

När Leif Johansson ringde för ett par månader sedan trodde Börje Ekholm att det var ett skämt. Smålänningen Ekholm hade bara året tidigare lämnat Investor – där han varit vd i tio år – och flyttat tillbaka till USA med familjen. Nu skulle han njuta av naturen kring hemmet i Colorado: bergen, luften, flugfisket. Barnen hade börjat på high school, det skulle inte bli några fler flyttar på ett bra tag. USA är Ekholms andra hem – eller numera första hem – så till den grad att han har dubbla medborgarskap.

Det var inte bara Ekholm som trodde att Johansson skämtade: när nyheten spreds i svensk press på onsdagmorgonen var branschanalytiker inledningsvis överraskade av vd-valet: hade Ericsson haft så svårt att rekrytera någon till den posten att de blivit tvungna att ta någon från sin egen styrelse?

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här