Digitalisering

Därför storsatsar Facebook i Luleå

Facebook bygger det största datacentret i sitt slag i Europa - i Luleå. Det kommer att bestå av tre serverhallar om 28 000 kvadratmeter vardera. Illustration: Facebook
Mark Zuckerberg, Facebooks grundare. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Så ska serverhallarna fungera.

Det har varit en hel del hyschhysch, men under torsdagen offentliggjordes Facebooks satsning på sitt första europeiska datacenter i Luleå. Tre gigantiska serverhallar ska byggas – med miljontals kronor i stöd från regeringen.

Publicerad

– Vi har undersökt alternativ i hela Europa och efter en omfattande process kom vi fram till att Luleå hade den bästa helhetslösningen, med ett klimat väl lämpat för naturlig kylning, tillgången till ren energi, bra mark, välutbildad arbetskraft och ett skickligt och engagerat företagsklimat, säger Tom Furlong, ansvarig för nyetableringar på Facebook, i ett pressmeddelande.

Datacentret blir det största i sitt slag som någonsin har byggts i Europa. Det kommer att bestå av tre serverhallar om 28 000 kvadratmeter vardera. Färdigbyggt blir datacentret tio gånger större än det som i dag är störst i Sverige.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här