Bäst i test: <br></br>Glesbygds-3g

2006-12-19 23:00 Mats Lewan  

Nu tar Nordisk Mobiltelefon in testpiloter i sitt nya 3g-nät på de gamla nmt frekvenserna. Ny Teknik är först med att testa nätet som sopar banan med vanlig 3g när det gäller täckning.

Nordisk Mobiltelefon säger sig redan täcka hälften av Sveriges befolkning med sitt nya 3g-nät Ice Net. Tjänsten motsvarar så kallad turbo-3g som nyligen introducerats av operatören Tre i centrala delar av Stockholm, Göteborg och Malmö.

Den 1 juli ska Ice Net enligt licensvillkoren klara röstsamtal över 80 procent av Sveriges yta, medan de vanliga 3g-näten fullt utbyggda täcker omkring halva landets yta.

Ässet i ärmen för Ice Net är den låga frekvensen, 450 MHz. Halverad frekvens ger i princip dubbel räckvidd, och Ice Net har därför omkring fem gånger längre räckvidd än 3g-näten som använder frekvensen 2 100 MHz. Det betyder samtidigt 25 gånger större täckningsyta per basstation.

- I skogsmiljö klarar vi att leverera i storleksordningen en megabit/s upp till 20 kilometer från basstationen, säger Rikard Slunga, vd för Nordisk Mobiltelefon.

Det borde intressera en rad boende och företagare i områden där det kanske inte ens finns gsm, och bara vanligt modem för trådbundet internet i dag. Samtidigt fungerar nätet lika bra i stadsmiljö.

När Ny Teknik testar Ice Net i Stockholm får vi hastigheter mellan 0,4 och en megabit/s - ungefär hälften av den hastighet som Tres turbo-3g ger.

Då befinner vi oss flera kilometer från Ice Nets basstationer och bara något hundratal meter från Tres. Nordisk Mobiltelefon har nämligen ännu bara två basstationer i Stockholm - en i Nackamasterna och en

i Kaknästornet, medan Tre behöver ett par hundra för att täcka Stockholm.

På sikt behöver Ice Net fler basstationer för att ha kapacitet till många användare. Rikard Slunga menar dock att detta är en drömsits för en operatör. Han hänvisar till erfarenhet från sitt förra jobb - globalt ansvarig för Vodafones investeringar i radionät.

- På Vodafone ville vi komma till en utbyggnad som drevs av efterfrågan, men vi kom aldrig dit. Det som krävs först är geografisk täckning, avslöjar Rikard Slunga.


Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS