Bygg

Här är lägenheten med flyttbara väggar

I Ikano Bostads visningslägenhet i Gustavsberg finns två rullbara väggar. En stor klädkammare öppnar sig i sovrummet när väggen flyttas ut. Visningslägenheten är till för att kunderna ska få klämma och känna innan de slår till. Foto: Jörgen Appelgren
Väggen glider åt sidan vid en lätt knapptryckning och stannar automatiskt när det inte går att komma längre. Foto: Jörgen Appelgren
Eluttagen är flyttbara och kan sättas var som helst i sockeln. Foto: Jörgen Appelgren
”Här återanvänder vi golvytan”, säger Lotta Sjödin och visar den rullbara väggen i sovrummet. Foto: Jörgen Appelgren

Åtta nya lägenheter i Gustavsberg ska få rullbara väggar och flyttbara eluttag. Lösningarna är ett sätt för Ikano Bostad att få in fler funktioner på mindre yta.

Publicerad

I en visningslägenhet i Gustavsberg visar utvecklingsledare Lotta Sjödin hur det går till. Hon trycker på en knapp och tv-väggen svischar åt sidan med ett svagt gnisslande. På utrymmet innanför fäller hon ner en säng och vips har ett gästrum skapats.

– Vår affärsidé är att bygga yteffektiva lägenheter och urbaniseringstrenden innebär också att alla måste bo på mindre yta. Men man kommer till en gräns när det inte går att göra lägenheterna mindre. Det här är ett sätt att komma vidare, berättar Lotta Sjödin.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här