Bygg

British Museum utbildar irakiska arkeologer i modern räddningsteknik

Figur på den historiska staden Hatra, norr om Baghdad, ett av områdena som rapporteras ha skadats av IS. Foto: TT/Antonio Castaneda

British Museum startar nu ett femårigt träningsprogram för irakiska arkeologer. De ska lära sig den senaste tekniken för att dokumentera och återskapa de kulturskatter som förstörts av terrorgruppen IS.

Publicerad

Den irakiska arkeologerna ska bland annat utbildas i 3d-skanning och uppbyggnad av 3d-modeller utifrån äldre dokumentation och fragmenterade underlag med datorprogram och algoritmer som används inom den moderna rättsmedicinen. Det handlar i första hand om att snabbt dokumentera förstörelsen för att sedan återskapa och bevara de gamla kulturskatterna.

Utbildningen består av tre månaders grundträning på British Museum i London, och sedan ytterligare tre månaders utbildning i fält. Under de fem år projektet ska pågå vill British Museum utbilda ett 50-tal arkeologer från Irak. Den första gruppen om fem ska väljas ut och påbörja sin träning denna månad, skriver tidningen The Art Newspaper.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här