Hållbar industri

Volvo satsar på robotiserad sophämtare

Målet med samarbetsprojektet, som bland andra Volvo är med i, är en robot som rör sig fritt och själv hittar fram till soptunnorna. Illustration: Adrian Wirén, Mälardalens Högskola

Framtidens sopbil ska ha en robotkompis som hjälper föraren med tunga lyft. Dessutom ska den vara så tyst att den inte väcker dig om du har sovmorgon.

Publicerad

Ingen har väl glömt sopsamlarroboten Wall-E från filmen med samma namn. Snart kan hen, eller i alla fall en liknande maskin, vara verklighet. Det är Volvokoncernen som tillsammans med tre universitet och det västsvenska avfallsbolaget Renova i ett gemensamt projekt ska ta fram en robot som samlar in soporna som ska slängas i sopbilen.

Projektet är en del av Volvokoncernens samarbete med 12 universitet runt om i världen som syftar till att skapa kontakter mellan universiteten och Volvo samtidigt som ny teknik plockas fram. I det aktuella soprobotprojektet ingår Chalmers som ska stå för utvecklingen av robotens styrsystem, Mälardalens Högskola som ska bygga roboten och Penn State University som ska titta på hur roboten ska kunna kommunicera med sopbilen och föraren. Tanken är att det är studenter från de olika universiteten som ska ta fram en fungerande prototyp som en del av sin utbildning. Men någon kommersiell produkt ser inte Volvo framför sig.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här