Hållbar industri

Svenska företag ska bli vassare på 3d-utskrifter

Det krävs mycket manuellt arbete vid 3d-tillverkning i metall. Som här vid laddning av Swerea Kimabs skrivare i Kista norr om Stockholm. Foto: Swerea Kimab
Med blästerpistolen utförs efterarbete för att få bort överblivet pulver. Här syns Martin Arnler på Swerea vid metallskrivaren i Kista. Foto: Swerea Kimab
”Vi kommer helt att fokusera på industrialiseringen av tekniken”, säger Joakim Ålgårdh på Swerea Kimab om den nya arenan för 3d-tillverkning i metall. Foto: Swerea Kimab

3d-skrivare kommer att få en allt större roll i framtidens tillverkningsindustri. Ett nytt initiativ ska se till att svenska företag blir bäst på tekniken.

Publicerad

Torsdag 25 augusti invigs en ny arena för additiv tillverkning i metall.

– Sverige var framstående inom additiv tillverkning på 1990-talet men är inte det längre. Företagen och forskningen har hamnat på efterkälken. Därför vill vi öka den svenska konkurrenskraften, säger Joakim Ålgårdh, seniorforskare på Swerea Kimab.

Forskningsinstitutet har tillsammans med Chalmers och Högskolan Väst tagit initiativ till arenan.

– Den är ett nätverk där vi samlar all kunskap inom området, säger Joakim Ålgårdh.

Det bedrivs forskning i dag och finns kompetens på olika håll. Men detta beskrivs som ”småduttar”. Och frågeställningarna kring materialegenskaper, kvalitetskrav eller hantering av metallpulver är de samma.

– Vi kommer helt att fokusera på industrialiseringen av tekniken och aspekter som kan hjälpa företagen.

Tillverkande företag med intresse för produktionsmetoden kan vända sig till projektets hemsida och så småningom också bli medlemmar. Då kan man vara med och påverka vilken forskning som görs.

Projektet finansieras till en början av de tre initiativtagarna men ska sedan gå runt via medlemsavgifter och förhoppningsvis anslag från exempelvis Vinnova.

3d-skrivare för metall finns på Chalmers i Göteborg, på Högskolan Väst i Trollhättan samt hos Swerea i Jönköping, Göteborg och i Kista norr om Stockholm, där den allra senaste industriella 3d-skrivaren för metall finns.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om automation!