Hållbar industri

Nu sjunger alla leans lovsång

Kung Carl XVI Gustaf delar ut priset Svensk kvalitet till Volvo Lastvagnars vd 1998, Leif Johansson.Marie Ullnert/Kamerareportage/Scanpix Foto: Scanpix

Lean production drar fram som en väckelserörelse inom den tillverkande industrin. Andra metoder, som dominerade på 1980 och 1990-talen, har nästan fallit i glömska. När den tillverkande industrin fann lean övergavs kvalitets­indexen.

Publicerad

Man snackade om Offensiv kvalitetsutveckling, TQM, EFQM, Malcolm Baldrige, Utmärkelsen svensk kvalitet och Sex Sigma. Det var under den senare halvan av 1980-talet och i stort sett hela 90-talet. Ericssonkoncernen satsade stort på mindre Japaninfluerade metoder, ABB gjorde det, liksom IBM, Vattenfall, Sydkraft, Stora Enso. Man gjorde det inom Volvo och massor av andra varuproducerande företag. Det sågs som en ära att ställa upp och tävla i Utmärkelsen svensk kvalitet och de allra bästa fick motta priset ur kungens hand.

Kvalitet var på modet. Men inte bara kvalitet på produkter – det gällde framför allt kvalitet i tillverkningsprocesserna och den övriga verksamheten.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här