Hållbar industri

Här blir varje hus till en egen fabrik

Lars Stehn
Ett efter ett lyfter Mats Roos upp köksskåpen på stativet, helt enligt monteringsanvisningen. Foto: Jörgen Appelgren
Liksom många andra på bygget har Mats Roos lärt sig monteringsanvisningen utantill. Foto: Jörgen Appelgren
Postit-lapparna i byggboden vittnar om lean-filosofins idé om visualisering. Varje lapp innebär en avvikelse på bygget. Foto: Jörgen Appelgren
JM satsar på att alla hantverkare ska göra arbetsmomenten på samma sätt. Inför varje ny uppgift samlas arbetsgruppen för att gå igenom monteringsanvisningarna. Från vänster Mats Roos, Simon Todd, Per Hedlund och Rickard Thonberg. Foto: Jörgen Appelgren

Byggbranschen har försökt ta efter industrin och flytta hustillverkningen till fabrik. Det mest spektakulära försöket, NCC:s fabrik i Hallstahammar, slutade med en miljardförlust. Men byggföretagen fortsätter med fabrikstillverkning och har anammat lean-filosofin. Här är dagens industriella byggande.

Publicerad

Det var med blandade känslor som fabrikschefen Claes-Håkan Wahlberg stängde NCC Komplett, fabriken i Hallstahammar, en solig vårdag 2008. Han gick runt i de tysta och tomma lokalerna, som egentligen borde sjuda av liv och rörelse. Trots känslan av vemod kunde han ändå känna tacksamhet för att han hade fått vara med om den stora framtidssatsningen.

NCC tog ett stort kliv mot industriellt byggande med sin fabrik i Hallstahammar. 80 procent av byggandet skulle göras i fabriken och endast 20 procent på bygget.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här